Meer dan 20 jaar ervaring
Vakkundig advies
Keuze uit meer dan 50 soorten glas
Snelle en persoonlijke service

Soorten HR++ glas

Direct contact opnemen

HR++ glas

Wat is HR++ glas?

HR++ glas is hoogrendement isolatieglas. Door de samenstelling van HR++ glas heeft deze glassoort een hogere isolatiewaarde dan dubbel glas. HR++ glas bestaat uit twee glasplaten met daar tussenin een spouw. Eén van de binnenruiten is voorzien van een onzichtbare reflecterende metaalcoating. Deze coating reflecteert warmtestraling en zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft. Daarnaast bevindt zich in de spouw van HR++ glas een isolerende gasvulling van argongas, in tegenstelling tot de spouw van standaard dubbel glas waar zich droge lucht in bevindt. Deze gasvulling zorgt ervoor dat de kou niet wordt doorgegeven aan de binnenruit en de warmte van binnen niet bij de buitenruit komt. 

Dankzij de combinatie van de metaalcoating en de gasvulling heeft HR++ glas een zeer hoge isolatiewaarde: het zorgt ervoor dat de warmte binnen blijft en niet door het glas naar buiten verdwijnt en andersom de kou buiten blijft en niet door het glas naar binnen komt. HR++ glas is dan ook een perfecte manier om uw woning of bedrijfspand te isoleren en verduurzamen.

Isolatiewaarde van HR++ glas: de U-waarde 

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met behulp van de U-waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K: de hoeveelheid warmte (Watt) die per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het glas van 1 graad Kelvin (K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

De U-waarde van HR++ glas ligt gemiddeld op 1,1 W/m²K. Met een speciale coating is een U-waarde van 1,0 W/m²K ook haalbaar. HR++ glas heeft daarmee een lagere U-waarde dan standaard dubbel glas, waarvan de U-waarde gemiddeld rond de 2,8 W/m²K ligt. Dit toont de hogere isolatiewaarde van HR++ glas ten opzichte van dubbel glas. De U-waarde van HR+++ glas, ook wel triple glas genoemd, ligt gemiddeld tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K en heeft dus een nog hogere isolatiewaarde dan HR++ glas.

Dikte HR++ glas

De dikte van HR++ glas is afhankelijk van de oppervlakte van het glas en de locatie van het glas. Hoe groter de glasoppervlakte, hoe dikker het glas. En bevindt de ruit zich bijvoorbeeld op een locatie waar het regelmatig hard waait? Vanwege veiligheid en isolatie is dikker glas dan ook beter geschikt.

De totale glasdikte is een optelsom van de dikte van de binnenruit, de dikte van de buitenruit en de spouwbreedte. Bij HR++ glas is de standaard spouwbreedte 15mm, maar deze kan variëren tussen de 13mm en 16mm. De optimale spouwbreedte is 15mm. HR++ glas is ook leverbaar met een spouwbreedte van 18mm, 20mm, 22mm en 24mm. Glas met deze extra brede spouwen wordt voornamelijk gebruikt voor geluidsisolatie. Indien u de spouwbreedte van minimaal 13mm niet kwijt kunt in het kozijn dan is het mogelijk om een smallere spouw toe te passen.  Een optie is HR glas met een spouw van 6mm t/m 8mm of HR+ glas met en spouw van 9mm t/m 12mm. Deze soorten glas hebben dezelfde samenstelling als HR++ glas, echter met een smallere spouw. Daardoor ligt de isolatiewaarde iets lager dan die van HR++ glas.

Meestal is bij HR++ glas de binnenruit 4mm dik en de buitenruit 5mm dik, bij grotere ruiten worden de ruiten dikker. De totaaldikte van HR++ glas varieert in de praktijk vaak tussen de 22mm en 26mm. Wanneer de ruit zich 85cm of lager boven de grond bevindt kan de glasdikte afwijken omdat veiligheidsglas dan de beste keuze is. Veiligheidsglas is, vanwege veiligheidsredenen, dikker dan standaard HR++ glas.

Kosten HR++ glas

De kosten van HR++ glas zijn afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard is de oppervlakte van de ruit bepalend voor de kosten. Een andere belangrijke factor is het kozijn waarin het HR++ glas geplaatst moet worden. Is er sprake van een bestaand, ouder kozijn? Dan komt er bij de plaatsing van het glas vaak wat meer werk kijken dan wanneer het glas geplaatst moet worden in een nieuw kozijn. Voor een nette afwerking in een bestaand, ouder kozijn is de plaatsing van nieuwe glaslatten soms namelijk noodzakelijk. Ook het type HR++ glas dat u kiest is bepalend voor de kosten. Kiest u bijvoorbeeld voor  standaard HR++ glas, zonwerend HR++ glas, gelaagd HR++ glas, geluidswerend HR++ glas, HR++ figuurglas, HR++ melkglas of HR++ glas met screenline?

In vergelijking met dubbel glas is HR++ glas nauwelijks duurder.  Het verschil in kosten tussen HR++ glas en triple glas is aanzienlijk groter. Benieuwd naar de kosten voor uw situatie? Vraag direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen over HR++ glas

Voor de investering in energiebesparende maatregelen, zoals HR++ glas, zijn er vanuit de Nederlandse overheid subsidies beschikbaar.

Subsidie voor particuliere woningeigenaren

Voor particulieren die isolerende maatregelen nemen stelt de overheid de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Om in aanmerking te komen moet u aan een aantal eisen voldoen. Voor meer informatie over de ISDE subsidie verwijzen wij u door naar deze pagina.

Daarnaast kan het zijn dat er op regionaal of provinciaal niveau subsidieregelingen beschikbaar zijn. Daarvoor verwijzen we u door naar de energiesubsidiewijzer.

Subsidie voor bedrijven

Voor bedrijven kan de Energie Investeringsaftrek (EIA) interessant zijn. Om in aanmerking te komen moet u aan een aantal eisen voldoen. Voor meer informatie over deze subsidie verwijzen wij u door naar deze pagina.

Subsidieregelingen wijzigen regelmatig, daarom raden we u aan om voor subsidies vanuit de Nederlandse overheid altijd de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) te bekijken voor de mogelijkheden.

In vergelijking met enkel glas kunt u met HR++ glas jaarlijks flink wat kosten besparen. Een tussenwoning bespaart gemiddeld € 250 tot € 450 per jaar op de energierekening. Bij een hoekwoning zal deze besparing jaarlijks rond de €400 liggen. Uiteraard verschilt de exacte besparing per situatie. Het aantal ruiten, de oppervlakte van de ruiten en de locatie van de ruiten zijn daarvoor bepalend. Bovenstaande bedragen zijn daarom indicatief.

Met HR++ glas verhoogt u tevens het energielabel en daarmee de waarde van uw woning of bedrijfspand.

In vrijwel alle vaste kozijnen van hout kan HR++ glas zonder problemen worden geplaatst. In draaiende kozijnen, zoals deuren en ramen, kan dat lastiger zijn. In de meeste gevallen is dit op te lossen door nieuwe glaslatten te plaatsen of sponningen uit te frezen of uit te zagen. Voor de opties bij kozijnen van aluminium en kunststof bekijken we graag de situatie. Benieuwd naar de mogelijkheden bij uw kozijn(en)? Neem contact met ons op!

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met behulp van de U-waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K: de hoeveelheid warmte (Watt) die per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het glas van 1 graad Kelvin (K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

De U-waarde van HR++ glas ligt gemiddeld op 1,1 W/m²K. Met een speciale coating is een U-waarde van 1,0 W/m²K ook haalbaar. HR++ glas heeft daarmee een lagere U-waarde dan standaard dubbel glas, waarvan de U-waarde gemiddeld rond de 2,8 W/m²K ligt. Dit toont de hogere isolatiewaarde van HR++ glas ten opzichte van standaard dubbel glas. De U-waarde van HR+++ glas, ook wel triple glas genoemd, ligt gemiddeld tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K en heeft dus een nog betere isolatiewaarde dan HR++ glas.

Condens op de ramen komt door grote verschillen tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol. Condens op HR++ glas kan zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde voorkomen. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.

Condens op de buitenzijde van HR++ glas

Als er condens op de buitenzijde van HR++ glas optreedt, laat dat zien dat de ruit goed isoleert. Het is dus een goed teken en kan geen kwaad. Het komt voornamelijk ‘s ochtends voor. Door een stijging van de temperatuur zal de condens in de loop van de ochtend verdwijnen. De condensvorming aan de buitenzijde van HR++ glas kunt u niet voorkomen.

Condens op de binnenzijde van HR++ glas

Wanneer de buitenlucht koud is en de binnenlucht warmer, kunnen ruiten ook aan de binnenkant beslaan. Condensvorming aan de binnenkant van het glas kan voor schimmelvorming zorgen. Oorzaak van condens aan de binnenkant van het glas is voornamelijk slechte ventilatie. Door ramen of deuren op een kier te zetten of een ventilatierooster op het glas te plaatsen kan condensvorming aan de binnenkant voorkomen worden.

Vocht in of tussen het glas

Ziet u vocht in of tussen de glasplaten van dubbel glas? Dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage. Het glas moet dan vervangen worden.

De hoogte van de ruit ten opzichte van de grond bepaalt of veiligheidsglas noodzakelijk is. In particuliere woningen geldt dat bij ruiten die zich op 85cm of lager van de grond bevinden veiligheidsglas verplicht is. Bij bedrijfspanden kan deze grens afwijken, afhankelijk van het soort bedrijf dat er gevestigd is.

Glas in deuren is vrijwel altijd voorzien van veiligheidsglas, omdat het risico om gewoon glas te gebruiken in deuren te groot is.

Uiteraard zijn er specifieke situaties waarin het verstandig is om veiligheidsglas te kiezen.

Hieronder leggen we kort de verschillen tussen triple glas (HR+++), HR++ glas en dubbel glas uit aan de hand van de samenstelling en isolatiewaarde:

 • Triple glas (HR+++) bestaat uit drie ruiten met twee spouwen die zijn gevuld met argon gas. De buitenste ruiten zijn in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating. Tripe glas heeft in vergelijking met HR++ glas en standaard dubbelglas de hoogste isolatiewaarde met een U-waarde die tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K ligt.
 • HR++ glas bestaat uit twee ruiten met daar tussen een met argon gas gevulde spouw. Eén van de twee ruiten is in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating. De U-waarde van HR++ glas ligt met 1,0 tot 1,2 W/m²K iets lager dan die van triple glas, waardoor de isolatiewaarde nét iets lager is.
 • Dubbel glas bestaat uit twee ruiten met daar tussen een met lucht gevulde spouw. Dit type glas wordt tegenwoordig alleen nog toegepast bij vervanging van bestaande ruiten met dubbelglas. Met een U-waarde van gemiddeld 2,8 W/m²K ligt deze isolatiewaarde een stuk lager dan die van HR++ glas en triple glas (HR+++).

HR++ glas met de hoogst haalbare isolatiewaarde heeft de volgende samenstelling:

 • Een buitenruit van 5mm, een spouw van 15mm gevuld met argon gas en een binnenruit van 4mm met een Low-E coating. De totale glasdikte komt hiermee op 24mm.
 • Indien er sprake is van veiligheidsglas bestaat het glas uit een buitenruit van 6,38mm gelaagd glas,  een spouw van 15mm gevuld met argon gas en een binnenruit van 6,38mm gelaagdglas met een Low-E coating. De totale glasdikte van HR++ veiligheidsglas komt hiermee op circa 28mm.

Bovenstaande diktes kunnen worden geplaatst mits de sponning (ruimte in het kozijn) groot genoeg is en de oppervlakte van de ruit niet te groot is. De dikte van HR++ glas kan echter van bovenstaande afwijken, maatwerk is altijd mogelijk!

Neem contact met ons op:
 • Gelijk offerte aanvragen
 • Stel hier online uw offerteaanvraag samen. Bij "ruit toevoegen" kunt u per ruit zelf de voorkeuren aangeven. U kunt meerdere ruiten toevoegen. Indien u geen offerte wilt aanvragen kunt u ook alleen uw bericht versturen.
 •  

   

   

   

   

   

  Bewerken | Verwijderen
  Nog geen ruiten toegevoegd
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, png, jpeg, pdf, zip, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Partners

  Boxmeer Wijchen