Meer dan 20 jaar ervaring
Vakkundig advies
Keuze uit meer dan 50 soorten glas
Snelle en persoonlijke service

Soorten triple (HR+++) glas

Direct contact opnemen

Triple glas (HR+++)

Wat is Triple glas (HR+++)? 

Triple glas wordt ook wel HR+++ of driedubbel glas genoemd. De term ‘triple’ zegt het eigenlijk al: deze glassoort bestaat uit drie lagen glas. Tussen de drie glasplaten zijn beide spouwen gevuld met argongas. Zowel op de binnen- als buitenruit zit in de spouw een hoogwaardige coating. Door de speciale gassoort en coating te gebruiken is de isolatiewaarde van triple glas maximaal. Naast dat warme lucht binnen blijft zorgt de glassoort er ook voor dat de kou wordt tegengehouden. Hierdoor wordt deze glassoort gebruikt bij woningen en bedrijfspanden die zoveel mogelijk energie willen besparen. 

Isolatiewaarde van triple glas: de U waarde

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met behulp van de U-waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K: de hoeveelheid warmte (Watt) die per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het glas van 1 graad Kelvin (K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

Op dit moment heeft triple glas veruit de hoogste isolatiewaarde van het glas dat verkrijgbaar is. De U-waarde van triple glas ligt op dit moment rond de 0,5 tot 0,9 W/m²K. Hierbij geldt de regel dat hoe hoger de U-waarde, des te slechter de isolatiewaarde van het glas is. Een vergelijking met enkel en HR++ glas:

 • U waarde triple glas (HR+++): 0,5 tot 0,9 W/m²K
 • U waarde HR++ glas: 1,1 W/m²K
 • U waarde standaard dubbel glas: 3,0 W/m²K
 • U waarde enkel glas: 5,6 tot 5,9 W/m²K

Warm-edge afstandhouders

De isolerende prestatie van een ruit met triple glas (HR+++) kan verder verbeterd worden door warm-edge afstandhouder toe te passen. Deze afstandhouders zorgen voor een hogere binnentemperatuur van het glasoppervlak aan de randen, waardoor de koudestraling vanaf het raam wordt verminderd. Ook het risico op condensatie aan de rand van het glas (aan de kamerzijde/binnenzijde) wordt daarmee sterk verminderd.

Dikte triple glas

Triple glas is door de derde glasplaat altijd dikker en zwaarder dan HR++ glas. Desondanks kan tegenwoordig in veel (bestaande) kozijnen triple glas worden geplaatst. Hiervoor is wel altijd een specialist nodig om dit te beoordelen. De benodigde dikte van de glasplaten wordt onder andere bepaald door de grootte van het oppervlak. Hoe groter het oppervlak, des te dikker het glas. Ook weersinvloeden kunnen een grote rol spelen in het bepalen van de geschikte dikte voor uw glas. Dikker glas is bijvoorbeeld veiliger (en noodzakelijk) in een appartementencomplex van tien verdiepingen hoog. 

Speciale soorten triple glas

Driedubbelglas bestaat in vele verschillende varianten. Onderstaand staan, naast standaard triple glas, de meest populaire varianten opgesomd: 

In sommige gevallen moet de tussenruit van triple glas (ook) voorzien worden van gehard veiligheidsglas.

Kosten triple glas

De kosten van triple glas worden bepaald aan de hand van een aantal factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk de grootte van het oppervlak. Daarnaast spelen het type glas en de dikte een belangrijke rol in de bepaling van de prijs. 

Wilt u advies op maat? Of een offerte ontvangen? Neem dan contact op via het contactformulier onderaan de pagina. 

Veelgestelde vragen over triple glas (HR+++)

Voor de investering in energiebesparende maatregelen, zoals HR+++ glas, zijn er vanuit de Nederlandse overheid subsidies beschikbaar.

Subsidie voor particuliere woningeigenaren

Voor particulieren die isolerende maatregelen nemen stelt de overheid de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Om in aanmerking te komen moet u aan een aantal eisen voldoen. Voor meer informatie over de ISDE subsidie verwijzen wij u door naar deze pagina.

Daarnaast kan het zijn dat er op regionaal of provinciaal niveau subsidieregelingen beschikbaar zijn. Daarvoor verwijzen we u door naar de energiesubsidiewijzer.

Subsidie voor bedrijven

Voor bedrijven kan de Energie Investeringsaftrek (EIA) interessant zijn. Om in aanmerking te komen moet u aan een aantal eisen voldoen. Voor meer informatie over deze subsidie verwijzen wij u door naar deze pagina.

Subsidieregelingen wijzigen regelmatig, daarom raden we u aan om voor subsidies vanuit de Nederlandse overheid altijd de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) te bekijken voor de mogelijkheden.

In vergelijking met enkel glas kunt u met triple (HR+++) glas jaarlijks flink wat kosten besparen. Een tussenwoning bespaart gemiddeld € 300 tot € 500 per jaar op de energierekening. Bij een hoekwoning zal deze besparing jaarlijks rond de €500 liggen. Uiteraard verschilt de exacte besparing per situatie. Het aantal ruiten, de oppervlakte van de ruiten en de locatie van de ruiten zijn daarvoor bepalend. Bovenstaande bedragen zijn daarom indicatief.

Met triple (HR+++) glas verhoogt u tevens het energielabel en daarmee de waarde van uw woning of bedrijfspand.

Meestal vindt Theunissen Glashandel een mogelijkheid om in vaste (bestaande) kozijnen van hout Triple (HR+++) glas te plaatsen. In draaiende kozijnen, zoals deuren en ramen, is het in sommige gevallen ook mogelijk om triple glas te monteren.

Voor de opties bij kozijnen van aluminium en kunsstof bekijken we graag de situatie. Benieuwd naar de mogelijkheden bij uw kozijn(en)? Neem contact met ons op!

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met behulp van de U-waarde. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K: de hoeveelheid warmte (Watt) die per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het glas van 1 graad Kelvin (K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

De U-waarde van triple glas (HR+++) ligt gemiddeld tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K. Daarmee is dit het type isolatieglas dat het best isoleert. Ter vergelijking: HR++ glas heeft een U-waarde van gemiddeld 1,0 tot 1,1 W/m²K en dubbel glas een U-waarde van gemiddeld 2,8 W/m²K.

Condens op de ramen komt door grote verschillen tussen de binnentemperatuur en de buitentemperatuur. Ook speelt de luchtvochtigheid een belangrijke rol. Condens op HR+++ glas kan zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde voorkomen. Hieronder leggen we uit wat dit betekent.

Condens op de buitenzijde van triple (HR+++) glas

Als er condens op de buitenzijde van triple glas optreedt, laat dat zien dat de ruit goed isoleert. Het is dus een goed teken en kan geen kwaad. Het komt voornamelijk ‘s ochtends voor. Door een stijging van de temperatuur zal de condens in de loop van de ochtend verdwijnen. De condensvorming aan de buitenzijde van triple glas kunt u niet voorkomen.

Condens op de binnenzijde van triple (HR+++) glas

Wanneer de buitenlucht koud is en de binnenlucht warmer, kunnen ruiten ook aan de binnenkant beslaan. Condensvorming aan de binnenkant van het glas kan voor schimmelvorming zorgen. Oorzaak van condens aan de binnenkant van het glas is voornamelijk slechte ventilatie. Door ramen of deuren op een kier te zetten of een ventilatierooster op het glas te plaatsen kan condensvorming aan de binnenkant voorkomen worden.

Vocht in of tussen het glas

Ziet u vocht in of tussen de glasplaten van dubbel glas? Dan is de kans groot dat er sprake is van een lekkage. Het glas moet dan vervangen worden.

Hieronder leggen we kort de verschillen tussen triple glas (HR+++), HR++ glas en dubbel glas uit aan de hand van de samenstelling en isolatiewaarde:

 • Triple glas (HR+++) bestaat uit drie ruiten met twee spouwen die zijn gevuld met argon gas. De buitenste ruiten zijn in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating. Tripe glas heeft in vergelijking met HR++ glas en standaard dubbelglas de hoogste isolatiewaarde met een U-waarde die tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K ligt.
 • HR++ glas bestaat uit twee ruiten met daar tussen een met argon gas gevulde spouw. Eén van de twee ruiten is in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating. De U-waarde van HR++ glas ligt met 1,0 tot 1,1 W/m²K iets lager dan die van triple glas, waardoor de isolatiewaarde nét iets lager is.
 • Dubbel glas bestaat uit twee ruiten met daar tussen een met lucht gevulde spouw. Dit type glas wordt tegenwoordig alleen nog toegepast bij vervanging van bestaande ruiten met dubbel glas. Met een U-waarde van gemiddeld 2,8 W/m²K ligt deze isolatiewaarde een stuk lager dan die van HR++ glas en triple glas (HR+++).

Triple glas kan in verschillende diktes en verhoudingen geleverd worden. De meestvoorkomende samenstelling is als volgt:

Een buitenruit van 4mm , een spouw van 12mm, een tussenruit van 4mm, een spouw van 12 mm en een binnenruit van 4mm. De totale dikte van het glas is dan 3,6cm. Zowel de buiten- als binnenruit bevatten een Low-E coating en beide spouwen zijn gevuld met argon gas.

Je hebt hier echter te maken met een redelijk dik pakket, wat niet overal geplaatst kan worden. We bekijken per situatie de mogelijkheden, want er is aan dikte nog van alles mogelijk.

Neem contact met ons op:
 • Gelijk offerte aanvragen
 • Stel hier online uw offerteaanvraag samen. Bij "ruit toevoegen" kunt u per ruit zelf de voorkeuren aangeven. U kunt meerdere ruiten toevoegen. Indien u geen offerte wilt aanvragen kunt u ook alleen uw bericht versturen.
 •  

   

   

   

   

   

  Bewerken | Verwijderen
  Nog geen ruiten toegevoegd
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, png, jpeg, pdf, zip, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Partners

  Boxmeer Wijchen