Meer dan 20 jaar ervaring
Vakkundig advies
Keuze uit meer dan 50 soorten glas
Snelle en persoonlijke service

Soorten isolatieglas

Neem contact op

Isolatieglas

Wat is isolatieglas?

Onder isolatieglas verstaan we alle soorten glas dat uit meerdere lagen bestaat, zoals HR++ glas, triple glas (HR+++) en vacuüm glas. Tussen de lagen glas bevindt zich een isolerende ruimte die is opgevuld met lucht of argon gas. Dankzij deze eigenschappen isoleert het glas goed, waarmee u uw wooncomfort verhoogt en bespaart op uw energierekening.

Verschillende soorten isolatieglas

Hieronder beschrijven we kort de verschillende samenstellingen van de verschillende soorten isolatieglas:

 • Hoogrendement HR++ glas bestaat uit twee ruiten met daar tussen een met argon gas gevulde spouw. Eén van de twee ruiten is in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating.
 • Hoogrendement triple glas (HR+++) bestaat uit drie ruiten met twee met argon gas gevulde spouwen. De buitenste ruiten zijn in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating.
 • Vacuüm glas is een geavanceerd type glas dat bestaat uit twee glasplaten die luchtdicht zijn afgesloten met een vacuümruimte ertussen.

De isolatiewaarde van isolatieglas

De verschillende soorten isolatieglas dragen allemaal bij aan de isolatie van een woning of bedrijfspand. Vacuüm isolatieglas biedt de hoogste isolatiewaarde. Deze waarde wordt uitgedrukt met behulp van de U-waarde. Deze wordt berekend in W/m²K: de hoeveelheid warmte (Watt) die per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het glas van 1 graad Kelvin (K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

De U-waarde van vacuüm isolatieglas (BENG) zit op 0,4 W/m²K. De U-waarde van triple glas (HR+++) ligt gemiddeld tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K. Dat is een iets hogere isolatiewaarde dan HR++ glas, waarvan de U-waarde gemiddeld op 1,1 W/m²K ligt. Met een speciale coating is een U-waarde van 1,0 W/m²K bij HR++ glas ook haalbaar. De isolatiewaarde van standaard dubbel glas ligt een stuk lager dan die van HR++ glas en triple glas, met een U-waarde van gemiddeld rond de 2,8 W/m²K.

Kosten isolatieglas

De kosten van isolatieglas zijn afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard is het type isolatieglas dat u kiest bepalend voor de kosten. Daarnaast is de oppervlakte van de ruit een belangrijke factor. Ook het kozijn waarin het glas geplaatst moet worden is van invloed op de kosten. Is er sprake van een bestaand, ouder kozijn? Dan komt er bij de plaatsing van het dikkere isolatieglas vaak wat meer werk kijken dan wanneer het glas geplaatst moet worden in een nieuw kozijn. Voor een nette afwerking in een bestaand, ouder kozijn is de plaatsing van glaslatten soms namelijk noodzakelijk.

Benieuwd naar de kosten voor uw situatie? Vraag direct een offerte aan.

Veelgestelde vragen over isolatieglas

Voor de investering in energiebesparende maatregelen, zoals isolatieglas, zijn er vanuit de Nederlandse overheid subsidies beschikbaar.

Subsidie voor particuliere woningeigenaren

Voor particulieren die isolerende maatregelen nemen stelt de overheid de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Om in aanmerking te komen moet u aan een aantal eisen voldoen. Voor meer informatie over de ISDE subsidie verwijzen wij u door naar deze pagina.

Daarnaast kan het zijn dat er op regionaal of provinciaal niveau subsidieregelingen beschikbaar zijn. Daarvoor verwijzen we u door naar de energiesubsidiewijzer.

Subsidie voor bedrijven

Voor bedrijven kan de Energie Investeringsaftrek (EIA) interessant zijn. Om in aanmerking te komen moet u aan een aantal eisen voldoen. Voor meer informatie over deze subsidie verwijzen wij u door naar deze pagina.

Subsidieregelingen wijzigen regelmatig, daarom raden we u aan om voor subsidies vanuit de Nederlandse overheid altijd de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) te bekijken voor de mogelijkheden.

In vergelijking met enkel glas kunt u met isolatieglas jaarlijks flink wat kosten besparen. Een tussenwoning bespaart met HR++ glas gemiddeld € 250 tot € 450 per jaar op de energierekening. Bij een hoekwoning zal deze besparing jaarlijks rond de €400 liggen. Uiteraard verschilt de exacte besparing per situatie. Het aantal ruiten, de oppervlakte van de ruiten en de locatie van de ruiten zijn daarvoor bepalend. Bovenstaande bedragen zijn daarom indicatief.

Met isolatieglas verhoogt u tevens het energielabel en daarmee de waarde van uw woning of bedrijfspand.

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt met behulp van de U-waarde. Deze wordt berekend in W/m²K: de hoeveelheid warmte (Watt) die per vierkante meter (m²) verloren gaat bij een temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenkant van het glas van 1 graad Kelvin (K). Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert.

De U-waarde van vacuüm isolatieglas (BENG) zit op 0,4. De U-waarde van triple glas (HR+++) ligt gemiddeld tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K. Dat is een iets hogere isolatiewaarde dan HR++ glas, waarvan de U-waarde gemiddeld op 1,1 W/m²K ligt. Met een speciale coating is een U-waarde van 1,0 W/m²K bij HR++ glas ook haalbaar. De isolatiewaarde van standaard dubbel glas ligt een stuk lager dan die van HR++ glas en triple glas, met een U-waarde van gemiddeld rond de 2,8 W/m²K.

Hieronder leggen we kort de verschillen tussen triple glas (HR+++), HR++ glas en dubbel glas uit aan de hand van de samenstelling en isolatiewaarde:

 • Triple glas (HR+++) bestaat uit drie ruiten met twee spouwen die zijn gevuld met argon gas. De buitenste ruiten zijn in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating. Tripel glas heeft in vergelijking met HR++ glas en standaard dubbelglas de hoogste isolatiewaarde met een U-waarde die tussen de 0,5 en 0,9 W/m²K ligt.
 • HR++ glas bestaat uit twee ruiten met daar tussen een met argon gas gevulde spouw. Eén van de twee ruiten is in de spouw voorzien van een hoogwaardige coating. De U-waarde van HR++ glas ligt met 1,0 tot 1,2 W/m²K iets lager dan die van triple glas, waardoor de isolatiewaarde nét iets lager is.
 • Vacuüm isolatieglas: vacuümglas is bij uitstek geschikt voor de verduurzaming en/of renovatie van uw woning (U-waarde van 0,4 W/m²K). In tegenstelling tot traditioneel isolatieglas is vacuümglas zeer dun (vanaf 8,3 mm). Hierdoor kan BENGglas altijd worden geplaatst in bestaande kozijnen, wat aanzienlijke kostenbesparingen oplevert in vergelijking met het vervangen van kozijnen.
 • Dubbel glas bestaat uit twee ruiten met daar tussen een met lucht gevulde spouw. Dit type glas wordt tegenwoordig alleen nog toegepast bij vervanging van bestaande ruiten met dubbelglas. Met een U-waarde van gemiddeld 2,8 W/m²K ligt deze isolatiewaarde een stuk lager dan die van HR++ glas en triple glas (HR+++).
Neem contact met ons op:
 • Gelijk offerte aanvragen
 • Stel hier online uw offerteaanvraag samen. Bij "ruit toevoegen" kunt u per ruit zelf de voorkeuren aangeven. U kunt meerdere ruiten toevoegen. Indien u geen offerte wilt aanvragen kunt u ook alleen uw bericht versturen.
 •  

   

   

   

   

   

  Bewerken | Verwijderen
  Nog geen ruiten toegevoegd
 • Sleep bestanden hierheen of
  Toegestane bestandstypen: jpg, png, jpeg, pdf, zip, Max. bestandsgrootte: 32 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Partners

  Boxmeer Wijchen